Kuchnia w podróży - spotkanie słuchaczy SUTW z Robertem Makłowiczem
Robert Makłowicz jest dziennikarzem, publicystą, autorem książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, kulturowej i historycznej. To zagorzały podróżnik, zafascynowany głównie Bałkanami. Jako że pochodzi z rodziny wielokulturowej o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich, podkreśla, że wygodnie jest żyć w świecie, w którym nie ma granic. Dobrze jest podróżować, poznawać inne kultury i zdobywać nowe doświadczenia.
Jako dziecko łaknął oglądać wszystko, co jest dla niego nieznane. Wyjeżdżając za granicę zawsze z zapartym tchem wpatrywał się w okno samochodu i oglądał świat, którego nie znał i który już od najmłodszych lat go pociągał. Lubił czytać książki kucharskie, ponieważ zamieszczone w nich przepisy kulinarne były dla niego formą wirtualnej podróży. Tak zrodziła się pasja podróżowania. Uważa, że nie trzeba podróżować daleko, aby dowiedzieć się czegoś nowego i zdobyć nowe, ciekawe doświadczenia. Według Makłowicza jedzenie jest elementem kultury lokalnej i wiejskiej, formą uzewnętrzniania samego siebie, formą lokalnej tożsamości.
Tradycyjna polska kuchnia to kuchnia regionalna i to z nią powinniśmy się utożsamiać. Uważa, że warto powracać do naszej tradycji wiejskiej, która nas ukształtowała i z której wywodzą się nasze korzenie.
O tych dwóch pasjach, o ich wzajemnym przenikaniu się i wpływaniu na siebie opowie w czasie spotkania. Będzie to podróż przez kraje, smaki, tradycje i kultury.
Spotkanie tylko dla słuchaczy SUTW