Siedlecka Kulinariada, czyli święto smakoszy i miłośników gotowania, tradycyjnie odbył się pierwszego dnia Jarmarku św. Stanisława. W konkursie mógł wziąć udział każdy, kto ma smykałkę do kucharzenia. Wystarczyło przygotować danie na bazie prostych produktów, charakterystycznych dla naszego regionu. Celem konkursu integracja środowiska kulinarnego, zdobywanie nowych doświadczeń kulinarnych i kultywowanie, propagowanie i pogłębienie wiedzy o sztuce kulinarnej.
Jury, w skład którego weszli: Prezydent Miasta Siedlce Andrzej Sitnik, szef kuchni Siedleckiego Browaru Restauracyjnego Brofaktura Adam Kasztelan oraz dziennikarka Tygodnika Siedleckiego Mariola Zaczyńska, postanowiło nagrodzić w VIII Siedleckiej Kulinariadzie:
w kategorii “danie główne”:
Paulinę Chacińską za siedlecką babę ziemniaczaną z gulaszem z dzika i grzybami na piwie regionalnym
w kategorii “deser”:
Małgorzatę Zacharczuk za nowoczesną bezę
Sponsorami nagród byli: Sieć Sklepów Topaz, Siedlecki Browar Restauracyjny Brofaktura, Miejski Ośrodek Kultury w Siedlcach oraz Alkohole regionalne “IZI”.